preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole su, u sklopu projekta "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”, od 1. do 3. listopada boravili u Vukovaru. Posjet je organizirao Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar, a učenicima su pratnja bile razrednice Ivana Milić, Slavica Jakišić te učiteljica Katarina Kmezić.

 


Prvi dan, uz pjesmu i uzbuđenje, proveden je u autobusu i putovanju s jednog kraja Lijepe Naše na drugi. Po dolasku uslijedio je smještaj u hostel, večera i druženje s vršnjacima iz još pet osnovnih škola čiji su učenici zajedno s nama bili na terenskoj nastavi.

Drugoga dana posjetili smo dva muzeja. U Gradskom muzeju Vukovar smještenom u dvorcu Eltz učenici su se upoznali s poviješću grada, a u Muzeju Vučedolske kulture s vučedolskom kulturom i načinom života u njeno vrijeme. Nakon kulturne i povijesne baštine, posjetili smo crkvu svetoga Filipa i Jakova u kojoj nam je župnik govorio o stradanjima crkve i grada te o obnovi crkve. U poslijepodnevnim satima učenici su odslušali dva predavanja, predavanje Domovinski rat i predavanje Bitka za Vukovar, a nakon njih su se upoznali s izložbenim prostorima i izlošcima u samom Memorijalnom centru.

Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih mjesta u samom gradu i njegovoj okolici. Sa stradanjima Grada Heroja i njegovih stanovnika i branitelja upoznali smo se posjetivši Spomen dom hrvatskih branitelja na  Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu Ovčara, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon obilaska memorijalnih mjesta učenici su u Školi mira slušali poruke mira i još jednom se upoznali s važnošću mira, a nakon toga su se predstavnici škola natjecali u kvizu.

Ispunjeni suosjećanjem i spoznajom o tisućama poginulih i prognanih, o  srušenim domovima i razdvojenim obiteljima, o djetinjstvima koja su u ratnom vihoru uništena, spoznajom o  strašnom zločinu i najgorim stradanjima koja su se 1991. dogodila u Vukovaru, ali i spoznajom da se vukovarske žrtve i stradanja ne smiju zaboraviti kako se nikad i nikome više ne bi dogodila, u popodnevnim satima krenuli smo kući. U kasnim noćnim satima učenike su dočekali roditelji i topla obiteljska gnijezda.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Milić   datum: 6. 10. 2019.

Tražilica

 

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Dokumenti škole

Korisni linkovi
Za učenike

Časopisi

Za učitelje

ostalo

UPISI U SREDNJU ŠKOLU


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju