preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

OČITOVANJE RAVNATELJA

Dana 26. veljače 2017. u sklopu programa Maškare 2017. godine, organizatori su održali kako su oni to nazvali „performans“  i pročitali tekst za koji smatram da je krajnje neprimjeren i uvredljiv  i na koji se ja, kao ravnatelj škole, u svoje osobno i u ime svojih djelatnika moram očitovati.  Isti tekst, kao i snimak pročitanoga, na svojoj je fb stranici objavila i udruga Balatura.

U sklopu navedenog „performansa“  proziva se mene kao  ravnatelja škole i nekolicinu mojih djelatnika za kako autori teksta  kažu:  „krajnje ignorantski stav spram maškarskoj tradiciji dugoj priko 230 godina“ , a u nastavku se uz psovku imenuje i vjeroučiteljica  č.s. Marinela kao djelatnica Škole koja citiram: „U utorak na Završne poklade po škole vodi u Split na Malu Florami“.

Ovom prigodom želim istaknuti nekoliko činjenica:

1.      Učenici 7. i 8. razreda naše škole u utorak idu na izvanučioničku nastavu u Split. Program izvanučioničke nastave planiran je Godišnjim planom i programom škole.

U programu nastave za taj dan je posjet Bratovštini Gospe od Zdravlja u Ugljanama, posjet Solinu, Dioklecijanovoj palači i podrumima u Splitu te gledanje operete Mala Floramy u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Odlaskom na izvanučioničku nastavu ostvarit će se korelacija između nastavnih predmeta: Vjeronauka, Hrvatskog jezika, Likovne kulture, Povijesti, Geografije i Glazbene kulture, a predmetni učitelji navedenih predmeta sudjelovat će u ostvarivanju sadržaja ovog nastavnog dana.

Dakle, učenike u Split ne vodi č.s. Marinela, nego 7 predmetnih učitelja, i to Ante Ćubranić,  Marijana Franičević, Živka Čović, Nediljka Penović, Ivana Milić, Slavica Jakišić i č.s. Marinela Delonga. Svi oni zajedno sa mnom stoje iza organizacije ovog nastavnog dana.

2.      Za ostvarivanje ovog izvanučioničkog dana škola je dobila pisanu suglasnost svih roditelja učenika i niti jedan roditelj nije postavljao pitanje zbog čega se ide baš 28. 2., tj. na Završne poklade. Niti jedan učenik (premda su učenici koji ne žele ići mogli ostati tog dana u školi)  također nije odlučio ostati kod kuće kako bi nazočio Završnim pokladama.

3.      OŠ Opuzen je odgojno-obrazovna ustanova i dužna je, u okviru svojih mogućnosti, osigurati učenicima nastavu izvan škole, obilazak kulturnih znamenitosti i posjet kazalištu i sličnim kulturnim institucijama. Upravo to naša škola čini 28. 2. 2017. odlaskom na izvanučioničku nastavu.

Program HNK u Splitu je nešto na što mi kao škola ne možemo utjecati, a opereta Mala Floramy,  na programu je u ranijem terminu (18.00 sati je nama zbog udaljenosti jedini odgovarajući termin) baš u utorak 28. veljače.

4.      OŠ Opuzen  i njeni djelatnici  uvijek su, a u okviru svojih mogućnosti, sudjelovali u svim događanjima u Gradu Opuzenu i njegovali tradiciju i običaje pa i one pokladne. Činili smo to uvijek pa i ove godine nastojeći sačuvati ugled ustanove koju predstavljamo i mislim da to ne trebamo posebno dokazivati. Nikada nismo zanemarili niti jedan događaj za koji smo smatrali da odgojno-obrazovno može utjecati na naše učenike.

5.      Moram istaknuti i da je u najmanju ruku dvojbeno koju to tradiciju njeguju voditelji pokladnog programa kad prozivaju osobu ženskoga roda i posebno kad prozivaju nekoga tko je časna sestra na tako neprimjeren i nekulturan način.

 

Na kraju moram istaknuti da smo  ja i moji djelatnici ostali nemalo iznađeni i razočarani pročitanim na našoj Pjaci u nedjelju 26. veljače 2017. Razočarani smo ponajprije prozivanjem i osuđivanjem bez pokrića Škole, nekolicine djelatnika i jedne djelatnice te mene kao ravnatelja. Razočarani smo tonom, načinom i vulgarizmom kojim se su autori teksta poslužili. Razočarani smo i zbog toga jer smo odgojno-obrazovna ustanova i ne želimo da naši učenici slušaju izraze poput onih koji su izgovoreni u predmetnom tekstu.  

Nakon svega, čini nam se da je dobro što naši učenici neće biti na Završnim pokladama pa makar to značilo i da ove godine ne pridonosimo očuvanju tradicije.  Tko zna kakve će se uvrede i vulgarizmi još čuti te večeri?!

                                                                                                        Ravnatelj Škole:

                                                                                                         Zlatko Sušan
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 27. 2. 2017.

Tražilica

 

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Dokumenti škole

Anketa (mala)
Koji vam je omiljeni predmet?


Korisni linkovi
Za učenike

Časopisi

Za učitelje

ostalo

UPISI U SREDNJU ŠKOLU


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju